Groene omgeving

Een moestuin is meer dan groenten en fruit

Een moestuin is leven, natuur. Ten minste, als je het goed doet. Zonder kunstmest, zonder gif, zonder onnodig spitten, met inheemse planten.

Een moestuin is in verschillende opzichten een oplossing tegen klimaatverandering. Allereerst biedt groen verkoeling. Stenen nemen warmte op en staan het weer af. Dat is niet handig bij al hoge temperaturen. Een versteende omgeving draagt bij aan wat ook wel genoemd wordt hittestress.

"Een moestuin is een oplossing voor klimaatverandering"

In tijden van overvloedige neerslag kan het water moeilijk weg met al dat steen. Met een moestuin geef je water de gelegenheid weg te zakken in de bodem. Je kunt zelfs een plek in de tuin maken waar water naar toestroomt en kan blijven staan. Dat is ook weer handig voor droge tijden.

Vaste inheemse planten voor meer biodiversiteit

Vooral houtige gewassen in de tuin nemen CO2 op. Op die manier draag je met jouw moestuin dus bij aan de afname van CO2. Kies je dan ook nog voor inheemse planten, dan bied je meteen vogels, insecten en andere kleine dieren voedsel en schuilgelegenheid. Zo draag je bij aan een vergroting van de biodiversiteit in jouw omgeving en misschien vormt jouw moestuin wel een mooie groene schakel tussen twee andere groene gebieden waardoor dieren en planten de ruimte krijgen zich te vermeerderen.

"Geen gif en geen kunstmest is beter voor de natuur"

Wil je sterke planten in jouw pluktuin, dan zijn daar een paar trucs voor. Je zorgt voor een bodem die in balans is. Je spit zo weinig mogelijk en zorg voor organisch materiaal dat de bodem voedt. Kunstmest gebruik je niet, want dat doodt het bodemleven dat zo belangrijk is voor de voedselvoorziening aan jouw planten. Ook gif is uit den boze, want ook dat doodt het bodemleven, maar ook de bijen en vlinders die voor bestuiving zorgen.

Lok de vijanden van je vijanden

Plagen zoals bladluis kun je trouwens op heel andere manieren bestrijden. Lok hun vijanden naar je moestuin met specifieke planten en vogels die schadelijke insecten opeten. Door te streven naar een zo natuurlijk mogelijke moestuin bereik je een ecologisch evenwicht waar plagen niet snel voorkomen.

Wij helpen je bij een moestuin volgens jouw wensen. Dat kunnen bakken zijn, een traditionele moestuin, maar het liefst richten we een pluktuin in waarbij we veel principes toepassen uit de permacultuur. Omdat we zo de natuur het beste dienen en jouw werknemers het meest kunnen genieten van planten en dieren die in evenwicht met elkaar leven.

Een natuurlijke moestuin voor een grotere biodiversiteit

Scroll naar boven